Fordele og kontraindikationer af ashwagandha (2024)

8 minutter

Ashwagandha er kendt for sine revitaliserende virkninger. Desuden menes det at være et hjælpemiddel mod nogle sygdomme. Læs mere her!

Fordele og kontraindikationer af ashwagandha (1)

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 13 juni, 2023

Ashwagandha (Withania somnifera L.) er en meget populær urt i indisk ayurvedisk medicin, som værdsættes for sine adaptogene og revitaliserende egenskaber.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i det medicinske tidsskrift Cureus har ashwagandha-ekstrakter positive virkninger i forhold til at lindre stress og angst. Derudover tilskrives de forskellige sundhedsmæssige fordele. Lad os se nærmere på dem.

Hvad er ashwagandha?

Ashwagandha har mange forskellige navne i forskellige områder og kulturer. Nogle er fonetisk ens, såsom Ajagandha, Asgandha eller Ashvagandha. Den er dog også kendt som ayurvedisk ginseng eller indisk ginseng, endda Cerise d’Hiver og Winter Cherry (vinterkirsebær på henholdsvis fransk og engelsk).

Det er en plante, der tilhører Solanaceae-familien, som også omfatter tomater, tobak og kartofler. Ashwagandha bliver mellem 60 og 120 centimeter høj, med halvt træagtige stængler, aflange ægformede blade og grøngule klokkeformede blomster.

Dens frugt er kugleformet, lille og knaldrød (deraf nogle af dens mange navne). Der anvendes dog forskellige dele af denne art, herunder bladene, samt ekstrakter eller et pulver fremstillet af roden, som er de mest almindeligt markedsførte former.

Ashwagandha-kultivarer findes normalt i Indien og Pakistan. Dog distribueres både kosttilskud og blade af planten nu i mange andre lande.

Egenskaber ved ashwagandha

Ashwagandha er kendt for sit indhold af biologisk aktive kemiske forbindelser, herunder alkaloider, steroide lactoner og soponiner.

Andre stoffer, der er i denne plante, omfatter følgende:

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette:11 naturlige midler til at slippe af med neglesvamp

Sundhedsfordele ved ashwagandha

Der er flere sundhedsfordele ved ashwagandha. Mange af dem er videnskabeligt bevist. I denne forstand tilskrives det antiinflammatoriske, beroligende, antioxidant, antidiabetiske og revitaliserende egenskaber. Lad os tage et nærmere kig på det.

1. Det kan hjælpe med at reducere virkningerne af stress i kroppen

Fordele og kontraindikationer af ashwagandha (3)

Ashwagandha er blevet klassificeret som et adaptogent middel, dvs. det har evnen til at øge kroppens modstandsdygtighed over for situationer med fysisk og mental stress. Forskning offentliggjort i Indian Journal of Psychological Medicine viste, at ashwagandhatilskud hjælper med at reducere kortisolniveauet.

2. Det kan hjælpe med at kontrollere angst

På grund af ovenstående anser forskerne det for at være et godt supplement mod episoder af stress og angst. Især tilskrives det en afslappende virkning, da det regulerer den kemiske signalering i nervesystemet, der forårsager følelsen af spænding.

3. Ashwagandha mindsker symptomer på depression

Depression er et psykisk sundhedsproblem, der kræver indgriben fra fa*gfolk. Derfor bør urtetilskud ikke betragtes som en behandling af førstevalg til at kontrollere symptomerne. Alligevel har nogle planter vist et potentiale til at forbedre humøret i forbindelse med denne tilstand.

I en kontrolleret undersøgelse, der blev rapporteret i Indian Journal of Psychological Medicine, fik 64 voksne hver dag 600 milligram af et stærkt koncentreret ashwagandha-ekstrakt. Efter 60 dage rapporterede 79 % en reduktion af symptomerne på svær depression. På trods af dette er der behov for mere dokumentation.

4. Ashwagandha bidrager til at regulere glukoseniveauet

Selv om det ikke betragtes som et middel til at bekæmpe diabetes, har nogle undersøgelser fastslået, at ashwagandha har evnen til at regulere blodglukoseniveauet.

I denne henseende blev det i en reagensglasundersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Phytochemistry, observeret, at det øgede insulinsekretionen og forbedrede følsomheden over for dette hormon i muskelceller.

På den anden side blev det i et klinisk forsøg, der blev rapporteret i Indian Journal of Experimental Biology, fastslået, at ekstrakter af denne lægeurt fremmer reguleringen af sukkerniveauet hos både raske personer og personer med diabetes.

5. Det fremmer forøgelse af muskelmasse

Sports- og fitnessentusiaster kan i ashwagandha finde et naturligt supplement til at øge muskelmassen. Som et randomiseret kontrolleret forsøg i Journal of the International Society of Sports Nutrition viste, forbedrer ashwagandha faktisk kropssammensætningen og øger muskelstyrken.

6. Det kan hjælpe med at reducere kropsfedt

Det ser endda ud til at hjælpe med at reducere kropsfedtprocenten. For at dette kan ske, skal det naturligvis indgå i en sund kost kombineret med gode vaner, såsom fysisk træning.

7. Det hjælper med at bekæmpe inflammation

En lang række sygdomme tilskrives en ukontrolleret betændelsesmarkører. På dette tyder dyreforsøg på, at ashwagandha har antiinflammatoriske egenskaber, der hjælper med at holde kroppen sund.

8. Det kan reducere din risiko for hjertesygdomme

I undersøgelser på mennesker har komponenterne i planten øget aktiviteten af immunceller, der bekæmper infektioner og også er nøglen til at regulere inflammatoriske processer. Det er endda blevet observeret, at det reducerer C-reaktivt protein (CRP), en markør, der er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme.

9. Det sænker kolesterol og triglycerider

Ifølge anekdotiske data er en anden grund til, at Withania somnifera L. kan være et supplement til at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme, at det hjælper med at kontrollere kolesterol- og triglyceridniveauet i blodet.

Forskning i rotter viste, at ashwagandha hjalp med at reducere det samlede kolesterol og triglycerider med henholdsvis 53 % og næsten 45 %. Man har også observeret et fald i LDL- eller dårligt kolesterolniveau. Som i de tidligere tilfælde er der behov for mere dokumentation.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse:Shatavari: Den ayurvediske plante til kvinders sundhed

10. Det har antioxidant aktivitet

Den antioxidant aktivitet af ashwagandha hjælper med at beskytte nervecellerne mod de negative virkninger af frie radikaler. I forskning offentliggjort i Neurochemical Research viste rotter med epilepsi, der blev behandlet med denne plante, et fald i forringelsen af den rumlige hukommelse.

11. Ashwagandha bidrager til forbedret hjernefunktion

I samme ånd tog en gruppe raske mænd i en undersøgelse i Pharmacognosy Research 500 milligram standardiseret ashwagandha-ekstrakt dagligt. I sidste ende rapporterede de betydelige forbedringer i deres præstationsevne og reaktionstid sammenlignet med dem, der fik placebo.

12. Det kan hjælpe med søvnforstyrrelser

På grund af indholdet af withanolider og triethylenglycol, foreslås det, at planten hjælper med at reducere søvnforstyrrelser. Især reducerer den gentagelse af søvnløshed.

13. Det kan hjælpe med behandling af anæmi

I ayurvedisk medicin bruges ashwagandha til at reducere tilstande af nervøs træthed, svaghed og jernmangelanæmi. Tilsyneladende hjælper dets ekstrakter med at øge hæmoglobin- og erytrocytniveauet.

14. Det øger den fysiske ydeevne

Undersøgelser har vist,at ashwagandha kan bidrage til at øge åndedrætskapaciteten og muskelstyrken under intens fysisk aktivitet.

15. Ashwagandha øger energiniveauet

På samme måde som det foregående punkt anses ashwagandha for at være revitaliserende, ikke kun for atleter, men også for ældre, idet det hjælper med at bekæmpe dårligt humør og vitalitet.

16. Det kan hjælpe med reumatiske lidelser

På grund af sine antiinflammatoriske egenskaber bruges det som et supplement mod reumatiske lidelser, der reducerer forringelsen af sener, ledbånd, led og knogler. Selv om dette stadig er under forskning.

17. Det er et afrodisiakum

I Indien er dets kosttilskud traditionelt blevet brugt til at forbedre den seksuelle reaktion, hvilket kunne påvirke fertiliteten positivt, selv om der ikke er nogen afgørende beviser.

18. Det kan hjælpe på produktionen af skjoldbruskkirtelhormon

Der er foretaget forsøg der gør det muligt at bekræfte, at behandling med Withania somnifera kan være gavnlig for at normalisere skjoldbruskkirtelindekset hos patienter med subklinisk hypothyroidisme.

19. Det er forbundet med øget immunitet

Det tilskrives ashwagandha en effekt på stigningen af leukocytter, hvilket vil styrke immunsystemet og hjælpe med at forebygge eventuelle infektioner.

20. Reduktion af knogletab

In vitro-undersøgelser har vist, at indtagelse af Withania somnifera kanbremse knogletabet, hvilket, når det overføres til mennesker, ville være godt nyt for dem, der lider af osteoporose.

21. Det kan være lovende til behandling af kræft

Brugen af withanolide ekstrakter (withaferin A) synes lovende til behandling af visse typer kræft ved at hæmme væksten af tumorceller. Resultaterne er dog endnu ikke entydige.

Kontraindikationer for ashwagandha

Alle naturlægemidler fremstillet af ashwagandha bør anvendes med forsigtighed. Som med andre planter er der risiko for bivirkninger og mulige interaktioner. I dette tilfælde gør dets indhold af alkaloid det uforeneligt med nogle patienter og deres medicinske behandlinger.

Generelt er ashwagandha kontraindiceret i følgende tilfælde:

  • Graviditet og amning.
  • Børn under 12 år.
  • Hyperthyroidisme.
  • Hæmokromatose.
  • Gastrisk følsomhed.
  • Behandlinger med antidepressiva som zolpidem, clonazepam, sertralin og andre.
  • Brug af sovepiller.
  • Medicin mod forhøjet blodtryk eller højt kolesteroltal: Her er det tilrådeligt at konsultere en læge, før du tager det.

Fordele og kontraindikationer af ashwagandha (4)

Dosering og præsentationer

Til dato er der ingen data om den nøjagtige anbefalede dosering af ashwagandha. Ekstrakter af roden varierer dog mellem 300 og 500 milligram dagligt. I te anvendes normalt 3 til 5 gram om dagen. Planten kan findes i enhver urteforretning i følgende præsentationer:

  • Tørret rod, hakket eller pulveriseret, til brug i afkogning.
  • Tørrede eller pulveriserede blade til infusion.
  • Tørrede eller dehydrerede bær (uden frø).
  • Flydende ekstrakter.
  • Pulveriseret rodekstrakt.

Hvad man skal huske på om ashwagandha

Ashwagandha er populær i ayurvedisk medicin på grund af sin antioxidant og revitaliserende virkning. I folkemedicin er det anerkendt som et nyttigt supplement til at reducere stress, angst og andre humørforstyrrelser. Derudover anbefales det også til at tage sig af din kardiovaskulære sundhed og forbedre din generelle fysiske tilstand.

Under alle omstændigheder bør det ikke indtages i overdreven grad, men det er nødvendigt at tage nogle forholdsregler. Du bør også huske på, at der er visse kontraindicerede tilfælde, hvor det kan være skadeligt at tage dette tilskud.

Fordele og kontraindikationer af ashwagandha (2024)

FAQs

What happens when you take ashwagandha daily? ›

Ashwagandha may have a calming effect on anxiety symptoms. In a 2019 study , researchers found that taking a daily dose of 240 milligrams (mg) of ashwagandha significantly reduced people's stress levels when compared with a placebo. This included reduced levels of cortisol, which is a stress hormone.

Is ashwagandha safe for the liver? ›

Ashwagandha should be more often considered as a potential liver-damaging factor, and doctors should pay attention to herbal supplements taken by patients when collecting anamnesis [30]. A procedure that could optimize hospitalization is a liver biopsy to accurately determine the histopathologic type of liver injury.

Why don t doctors recommend ashwagandha? ›

In some individuals, ashwagandha preparations may cause drowsiness, stomach upset, diarrhea, and vomiting. Although it is rare, there have been a number of cases that link liver injury to ashwagandha supplements. Ashwagandha should be avoided during pregnancy and should not be used while breastfeeding.

What type of person should not take ashwagandha? ›

Ashwagandha should be used cautiously or avoided if you have a thyroid condition or take thyroid hormone medications.

Do I take ashwagandha in the morning or night? ›

But when is the best time of day to take ashwagandha? To see the best results, most research recommends also taking Ashwagandha in the morning. Taking it twice a day can help your body maintain equilibrium in your adrenal system. You can buy ashwagandha in capsule form or as a powder to mix with coffee or tea.

Does ashwagandha have side effects? ›

Safety. In the studies described above and in many other clinical trials, ashwagandha has been well tolerated by participants for up to about 3 months of use. Common side effects are mild and include stomach upset, loose stools, nausea, and drowsiness [7,14].

Is ashwagandha good or bad for heart? ›

High and chronic stress levels have serious health effects over time, including reduced immunity, heart problems, and nervous system problems. Studies show ashwagandha reduces cortisol levels in your body, reducing stress and its symptoms like elevated blood pressure and heart rate.

Can ashwagandha affect kidneys? ›

Yes, it can be bad for kidneys. As effective as it is for the body, there are a few conditions and medications that can be affected when taking the supplement. The most concerning is the fact that taking ashwagandha when suffering from chronic kidney condition or failure can lead to severe pain and discomfort.

How long does it take for ashwagandha to work? ›

Ashwagandha's effects may not be immediate, and you may have to take it for several months before noticing its effects. Always speak with a doctor to ensure ashwagandha or other supplements are safe for you to use.

Is ashwagandha safe yes or no? ›

Overall, ashwagandha can be a part of your wellness plan — but remember it's not a cure-all. “Taking ashwagandha will not make the stress go away, but it may help reduce the symptoms so one feels more at ease,” says Dr. Lin.

What medications should not be taken with ashwagandha? ›

If you take any drugs or supplements regularly, talk to your doctor before you start using ashwagandha supplements. They could interact with sedatives, blood thinners, thyroid supplements, drugs that suppress the immune system, and drugs for anxiety, high blood pressure, and diabetes.

What happens when you stop taking ashwagandha? ›

Ashwagandha withdrawal is rare, but some people may experience mild symptoms such as insomnia, brain fog, and headaches after stopping taking the supplement. These symptoms are thought to be caused by a change in GABA levels in the brain.

Why is ashwagandha not FDA approved? ›

The Food and Drug Administration in the US classifies it as a “botanical dietary supplement”, which means that the quality of ashwagandha products is not monitored to the same standard as FDA-approved medications or treatments.

Which is better for anxiety, ashwagandha or CBD? ›

Both supplements may help with overall mood improvement. CBD is believed to help by regulating mood through the endocannabinoid system. At the same time, ashwagandha has the potential to help with sleep and anxiety due to how it can protect the GABA system.

Does ashwagandha make you lose weight? ›

Ashwagandha has been shown to enhance muscle strength and size by stimulating protein synthesis. By promoting the growth of lean muscle, the herb supports a higher metabolic rate, aiding in the body's ability to burn calories and fat more effectively.

How long does ashwagandha take to kick in? ›

Ashwagandha does not begin working immediately. In fact, according to most studies, results typically appear within 4-12 weeks. Still, some may feel a difference before then. Of course, there are factors that contribute to how long before it begins working.

Does ashwagandha really increase testosterone? ›

Yes, ashwagandha supplements have been found to boost testosterone in both men and women.

Should you take a break from ashwagandha? ›

The ashwagandha supplement should be taken for 6-8 weeks and then do monthly break. The body stimulated all the time with ashwagandha will not react as well to supplementation, as when taking breaks, which prevent getting used to the action of constants doses of withanolides on the body.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6247

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.